• Kõrveküla raamatukogu Facebookis

  • Kontakt

    Kõrveküla Raamatukogu
    Vasula tee 12, Kõrveküla
    60512 Tartumaa
    raamatukogu@tartuvald.ee

    Laenutus:
    +372 7337 771

    Komplekteerimine:
    +372 7337 764
    +372 5242 637
  • Otsing

Lohkva

Lohkva Raamatukogu- Luunja Valla Keskraamatukogu

Tartu maakonna keskraamatukogu koliti 1995. a Tartust Lohkvasse. Kui maakonnaraamatukogu sealt 1999. a Kõrvekülla üle viidi, asutati kohalike elanike soovil ja keskkogu fondi (42 347 eksemplari) baasil Lohkvasse Luunja vallale kuuluv külaraamatukogu. Juhatajana asus tööle Lea Tali.

Põhjalik remont, mis muutis ruumid nägusamaks ja avaramaks, lõppes 2000. a. Raamatukogu pidulik avamine kujunes tähtsündmuseks, sest väärikuse lisamiseks oli see ühitatud valla teise kultuurisündmuse – K. E. Söödi lasteluule aastaauhinna üleandmisega. (Lohkvas asus K. E. Söödi lapsepõlvekodu, mida praegu tähistab mälestuskivi.)

Külalisraamatusse jäid tollase laureaadi Leelo Tungla kohapeal sündinud värsid:

Et sööti ei jääks Söödi sünnipaik

ja Lohkva raamatutel püsiks päikselaik,

et siit saaks lohutust

ja meelelahutust

ka siis, kui muu maailm

täis raharahutust.

2004. a sai raamatukogu juurde kaks ruumi, mistõttu oli võimalik sisustada mugav lastetuba. Mööblit on uuendatud järk-järgult, avafondis on lugejate käsutuses kaasaegsed riiulid. Kuna raamatukogul tekkisid asukoha tõttu turvalisuse probleemid, pandi akende ette eritellimusel valmistatud kaunikujulised trellid.

Kõik vajalikud teavikud on sisestatud Urramisse. Palju tööd oli keskkogust jäänud suure raamatufondiga – sellest osa oli tarbetu ja osa sai kannatada ka veeavariis.

Edma Dovnar asus raamatukoguhoidjana tööle 2002. aastal poole- ja 2003. aastal täiskohaga. Aastatel 2006-2008 töötas ta raamatukogu juhatajana, raamatukoguhoidjana jätkab Lea Tali. 2008. a juulis valiti raamatukogu juhatajaks Kairit Alver, kes senini oli samal ametikohal Luunja raamatukogus.

Raamatukogus algaastatel oli lugejaid üle 600, praeguseks on neid mõnevõrra vähem. Agarate arvutikasutajate hulk on vähenenud seoses koduarvutite levikuga.

Enim on rõõmu aktiivsetest raamatuhuvilistest. Päris agaralt osaleti 2001. ja 2007. a korraldatud loomekonkursil “Sahtlist lugejale”.

Raamatukogu algusest alates on tegutsenud erinevas vanuses noorte etlejate grupp. Kirjanikega kohtumiste ja muude ürituste puhul on alati valminud sobiv kava. Esinemiskogemuse saamiseks on väljaspool raamatukogugi üles astutud. Igal kevadel esinetakse luulekavaga Söödi luuleauhinna peol Luunjas. H. Chr. Anderseni elust pajatava instseneeringuga käidi muuhulgas ka kooliõpilaste konkursil Sadamateatris. Küüditamise aastapäeval esitati vastav luulepõimik Tartu linnamuuseumis. Pereraadio tarbeks lindistati Laine Sundjale pühendatud üritus.

Lohkva raamatukogus on käinud lugejatega kohtumas Lehte Hainsalu, Valeria Ränik, Hando Runnel, Tiia Toomet, Contra, Heiki Vilep, Merle Jääger, Urmas Vadi, Igor Mang, Jüri Lina, Einar Laigna, Aili Paju jt. Väga südamlik oli kohtumine kohaliku luuletaja Tiiu Vadiga.Luunja vald on raamatukogu tegevust igati toetanud.

Printed from: https://tmk.tartuvald.ee/?p=279 .
© Kõrveküla Raamatukogu 2024.