• Kõrveküla raamatukogu Facebookis

 • Kontakt

  Kõrveküla Raamatukogu
  Vasula tee 12, Kõrveküla
  60512 Tartumaa
  +372 7 337 771
  +372 7 337 764
  raamatukogu@tartuvald.ee
 • Otsing

Nõgiaru

Nõgiaru raamatukogu

Esimesed andmed Nõgiaru raamatukogu kohta on aastast 1954. Raamatukogu asus siis ühes talumajas (Nõo tn 11), mis oli kohale veetud Keerilt. Ruume oli majas mitmeid, seal asusid veel kohalik kauplus ja rahvamaja. Raamatukogu paiknes ühes väikses ruumis, mis arvatavasti oli tehtud sahvrist. Juhatajat ei olnud, keegi lihtsalt kirjutas laenutatud raamatud üles.

Oli aasta 1962, kui Nõgiarus ehitati uus sovhoosi keskus. Sellest ajast on ka raamatukogu inventariraamatus andmed esimeste registreeritud raamatute kohta. Nõgiaru raamatukogu asutati ametühingu raamatukoguna. Nõgiaru kuulus neil aastail Tähtvere külanõukogu alla Kaasmaru külana. Hiljem muudeti külanõukogude piire ja siis kuulus Kaasmaru küla Lemmatsi külanõukogu territooriumile. 1968. a muudeti jälle nimesid ja loodi Nõo külanõukogu.

Aastail 1962-1978 tegutses raamatukogu juhatajana Elin Kisand. Ta oli enne töötanud sovhoosis raamatupidajana, kuid pärast pensionile siirdumist hakkas ametisse raamatukogus. 1978. a ta haigestus ja lahkus töölt. Uueks töötajaks sai Sigrid Põlla, kes 1977. a pärast Viljandi kultuurikooli lõpetamist oli määratud aastaks Võõpste raamatukogu juhataja asendajaks. Kuna Võõpstes tuli endine töötaja tagasi, avaneski Sigrid Põllal võimalus asuda tööle Nõgiaru raamatukokku. Raamatukogu asus siis endiselt sovhoosikontori maja eraldi sissekäiguga tiivas.

Aastad läksid. Saabus aasta 1992, kui kaotati sovhoosid ja kolhoosid. See pööras teise lehekülje ka Nõgiaru raamatukogu elus. Ruumides oli keskküte, kuid sovhoosikontori kaotamise tõttu lõppes ka raamatukogu kütmine. Ühte ruumi oli võimalik kütta elektriradiaatoriga, teine ruum jäi täiesti kütmata. Selline periood kestis viis aastat.

Kui omanikud 1995. a kaotasid Libliku talumajas baari, avanes võimalus saada raamatukogu tarvis uued ahiküttega ruumid. Algas lootuste aeg… 1996. a lõpupoole, kui remont sai tehtud, ootas ees kolimine talumajja aadressil Nõo tn 4. Seal asub raamatukogu tänaseni. Raamatukogu käsutuses on nüüd kaks suuremat ahiküttega ruumi. Raamatukogu juhatajana töötab endiselt Sigrid, kuid seoses abiellumisega on muutunud tema perekonnanimi Piiriks.

Aastad aga lähevad ja saja-aastane talumaja ei vasta enam raamatukogu vajadustele – edaspidi on vaja jälle uusi ruume.

Raamatukogu uus asukoht on alates 24.09.2018  kortermajas aadressil Tartu tn 2-10 Nõgiarus.

Printed from: https://tmk.tartuvald.ee/?p=288 .
© Kõrveküla Raamatukogu 2021.