• Kõrveküla raamatukogu Facebookis

 • Kontakt

  Kõrveküla Raamatukogu
  Vasula tee 12, Kõrveküla
  60512 Tartumaa
  +372 7 337 771
  +372 7 337 764
  raamatukogu@tartuvald.ee
 • Otsing

Piirissare

Piirissaare raamatukogu

Piirissaare raamatukogu on asutatud aastal 1949.

Raamatukogu asutamise lugu algas aastal 1946, kui saarele tuli tööle ja elama sõjaväest demobiliseeritud velsker Georgi Pankruhhin. Tema abikaasa Lidia oli lõpetanud instituudi raamatukogunduse erialal, ta soovis uues elukohas oma teadmisi ja oskusi rakendada.

Piirissaare külanõukogu võttis 1949. a vastu otsuse asutada raamatukogu, sest sel ajal oli saarel rohkesti lapsi – ligi 200. Raamatukogu juhatajaks sai Lidia Pankruhhina, kes töötas selles ametis kuni 1996. a. Raamatukogu asus kordoni teisel korrusel ja oli avatud kell 9-17 (üks tund lõunavaheaega, laupäeval-pühapäeval oli kinni). Kordonihoone esimesel korrusel elasid Pankruhhinid, seal asus ka külanõukogu ja velskripunkt.

Tol ajal kuulus Piirissaar Räpina rajooni territooriumile. Esimesed raamatud saadi Räpina raamatukogust – vene- ja eestikeelseid raamatuid oli võrdselt. Mõned raamatud saadi annetustena Piirissaare elanike kodudest. Esialgu tulid lugejaiks ainult koolilapsed, hiljem ilmutasid lugemishuvi ka täiskasvanud. Alguses lugesid kõik väga palju, aga aastal 1967 ilmusid saarele esimesed telerid ja lugejate arv kahanes.

Nii kulges raamatukoguteenindus stabiilselt kuni aastani 1997. Juhatajana töötas Anna Toropova. Järgmise kümne aasta jooksul lugejate üldarv ei muutunud, kuid kujunes teatud perioodilisus – suveks tulevad kodusaarele ka mujal elavad pereliikmeid. Talvel on lugejaskonnas vähe muutusi – keegi küll sureb, aga samas lisandub uusi lugejaid nende seast, kes on tulnud saarele pensionipõlve pidama. Käesoleval ajal on Piirissaarel 97 alalist elanikku – neist 1/3 on lugejad, ehkki elanike keskmine vanus on 65 aastat.

Raamatukogus on üle 3000 raamatu. Praegused lugejad eelistavad kaasaegseid raamatuid, klassikast ei huvituta, ka ajaloolisi raamatuid võetakse harva.

Raamatukogu tellib vastavalt rahalistele võimalustele tellimisnimekirjadest seda, mida vajavad tema piirkonna lugejad. Esikohal on kaasaja autorite teosed nii lastele kui täiskasvanuile.

Lugejatele pakutakse ka Internetiteenust.

Raamatukogu teeb kultuuriürituste korraldamisel koostööd vallavalitsusega.

Renoveeritud ruumid valmisid aastal 2002 – siis kolis raamatukogu Piirissaare vallamaja ruumidesse. Aastal 2006 sai teoks akende vahetus ja vallavalitsus ostis arvuti ka raamatukogutöötajale.

2019. aastal toimus terve maja renoveerimine. 2020. aastast töötab juhatajana raamatukogus Ülle Lindjärv.

Printed from: https://tmk.tartuvald.ee/?p=290 .
© Kõrveküla Raamatukogu 2021.