• Kõrveküla raamatukogu Facebookis

  • Kontakt

    Kõrveküla Raamatukogu
    Vasula tee 12, Kõrveküla
    60512 Tartumaa
    raamatukogu@tartuvald.ee

    Laenutus:
    +372 7337 771

    Komplekteerimine:
    +372 7337 764
    +372 5242 637
  • Otsing

Äksi

Äksi raamatukogu

Praegu, 21. sajandi algul asub Äksi raamatukogu moodsates ruumides maalilise Saadjärve kaldal, olles info- ja kultuurikeskuseks Äksi, Salu, Kukulinna, Soitsjärve, Saadjärve ning Puhtaleiva külade umbes 800 elanikule. Tänaseks on raamatukogu fond kasvanud 9000 raamatuni, lugejate arv aga ületab 200. Raamatukogus on toimunud aastate jooksul ka palju meeldejäävaid üritusi.

Äksi raamatukogu eluolu ei ole olnud siiski alati nii roosiline – esimestel tegevusaastatel tuli võidelda paljude raskustega.

1986. a võttis Tartu rajooni täitevkomitee vastu otsuse Avangardi kolhoosi raamatukogu asutamise kohta.

Juhataja amet usaldati Lähte raamatukogu kauaaegsele juhile Laine Naaritsale. Pind uuele raamatukogule leiti kolhoosi kontori ühes tööruumis. Ainsaks mööbliesemeks oli raamatukapp, raamatuid laenutati mõned tunnid nädalas. Esimesed 31 raamatut saabusid 10. oktoobril, kuid aasta lõpuks oli 42 lugeja jaoks juba 165 raamatut.

1987. a septembris asus raamatukogus uue juhatajana tööle äsja Viljandi kultuurikooli lõpetanud nooruke Tiina Piigats.

Päris oma ruumi sai raamatukogu 1988. a. See suur akendeta tuba asus kontori teisel korrusel ja sisustati lõplikult alles 1989. a.

Olles Äksi piirkonnas võõras, ei suutnud Tiina Piigats leida kontakti lugejate ning rahvaga. Ta lahkus 1991. a oktoobri algul töölt.

Juhataja koorma võttis taas enda kanda Laine Naarits.

1992. a oktoobris likvideeriti Avangardi kolhoos ja raamatukogu omanikuks sai Tartu vald. Avangardi kolhoosi kadumise tõttu kaotas raamatukogu senine nimi oma tähenduse. Seetõttu sai Tartu vallavalitsuse määrusega raamatukogu uueks nimeks Äksi raamatukogu. Kahjuks ei olnud endiselt kiita töötingimused: raamatukogul puudusid aknad, talviti tuli sageli leppida inimvaenulikult külma ruumiga.

1994. a sügisel jäi Laine Naarits vanaduspuhkusele.

Konkursi tulemusena asus raamatukogu juhatajana tööle seni kultuuritööd teinud Anita Priks. Uue juhataja esimeseks ülesandeks sai raamatukogu kolimine suurematesse ja vastremonditud ruumidesse. Algul polnud kõikide ruumide jaoks piisavalt mööblitki! Sellest ajast alates on olnud raamatukogu lugejaile avatud neli päeva nädalas.

Raamatukogus leidsid endale kodu ka Äksi segakoor ja laste näitering.

Mõne aastaga jäi raamatukogule kitsaks seegi asupaik. Sobivamad ruumid leiti endises kolhoosisaunas ja 1999. a sügisel koliti uude kodusse Saadjärve kaldal. Ajapikku sai Äksi raamatukogu endale majanaabriteks soomepoiste tubamuuseumi, Saadjärve looduskooli ning Vooremaa maastikukaitseala administratsiooni. Koostöö naabritega on sujunud hästi, lugejaile on korraldatud rohkelt mitmekesiseid ettevõtmisi.

Tasapisi on raamatukogusse tunginud tehnikaajastu. 2001. a saabus lugejate tarbeks esimene arvuti, 2005. a alates toimub kogu laenutamine elektrooniliselt.

Aastate jooksul on Äksi raamatukogus olnud halvemaid ja paremaid aegu. Täna aga vaatab Äksi raamatukogu koos oma lugejatega lootusrikkalt tulevikku.

Printed from: https://tmk.tartuvald.ee/?p=309 .
© Kõrveküla Raamatukogu 2024.